কঠাল সকলোৰে বাবে উপকাৰী। বিশেষকৈ ডায়েবেটিচ, হৃদরোগ, ওজন বৃদ্ধিৰ বাবে আৰু শৰীৰৰ ভিটামিনৰ অভাৱ পূৰণত কঁঠাল অতি উপকাৰী।
কঠালৰ গুনাগুন:
উচ্চ ভিটামিন-
কঁঠালত ভিটামিন এ, বি, সি, ই আৰু কে যথেষ্ট পৰিমাণে থাকে।
উচ্চ খনিজ পদার্থ:
কঁঠালত কেলছিয়াম, ফ’ছফৰাছ, পটাছিয়াম আদি খনিজ পদার্থ থাকে।
কম গ্লাইসেমিক ইণ্ডেক্স:
কঁঠালৰ গ্লাইসেমিক ইণ্ডেক্স কম হোৱাৰ বাবে ই ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে ভাল।
হৃদৰোগৰ বাবে উপকাৰী:
কঁঠালত থকা পটাছিয়াম হৃদরোগৰ বাবে উপকাৰী।
ওজন বৃদ্ধিৰ বাবে উপকাৰী:
কঁঠালত থকা ফাইবার ওজন বৃদ্ধিৰ বাবে উপকাৰী।
কঠালৰ অপকাৰীতা:
অতিৰিক্ত সেৱন:
কঁঠালৰ অতিৰিক্ত সেৱনে শৰীৰত শৰ্কৰাৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
আলগা হোৱা:
কঁঠাল খাদ্যত হজম কৰাত অসুবিধা হ’ব পাৰে।
আৰু কিছুমান লোকৰ বাবে অতি অপকাৰী:
কঁঠাল কিছুমান লোকৰ বাবে অ্যালার্জীৰ কাৰণ হ’ব পাৰে।
উপসংহাৰ:
কঠাল খাদ্যতীয় গুনাগুণত সমৃদ্ধ। কঁঠাল খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে শৰীৰৰ বাবে অতি উপকাৰী। কিন্তু ইয়াৰ অতিৰিক্ত সেৱন বা কিছুমান লোকৰ বাবে অপকাৰী হ’ব পাৰে, গতিকে উপযুক্ত পৰিমাণত সেৱন কৰা উচিত।